Otwarcie Centrum Nauki Kopernik nad brzegiem Wisły

2010.11.05

Trzynaście lat po pierwszych dyskusjach dotyczących koncepcji centrum nauki, najnowsza atrakcja Warszawy, Centrum Nauki Kopernik, świętuje swoją inaugurację spektakularnym pokazem projekcji świetlnych i animacji, wyreżyserowanym przez brytyjskiego reżysera filmowego art house Petera Greenawaya.

Misją usytuowanego nad brzegiem Wisły najnowocześniejszego edukacyjno-kulturalnego obiektu w Polsce jest podsycanie ciekawości, wspieranie edukacji, pomoc w zrozumieniu nauki, a także udostępnianie wiedzy szerszemu gronu odbiorców. Centrum Nauki Kopernik dokona tego dzięki połączeniu nauki ze sztuką. Będzie ono wspomagać dokonania nauki poprzez pokazy, warsztaty, zajęcia laboratoryjne oraz sesje w Planetarium, a także bardziej artystyczne wydarzenia takie jak koncerty, przedstawienia, pokazy filmowe. W ten sposób Centrum chce zbudować pozytywny wizerunek nauki, a także pokazać jak wielką rolę odgrywa ona we współczesnej kulturze.


Ujarzmienie natury i nowe technologie
Centrum Nauki Kopernik położone jest nad brzegiem Wisły nawiązuje do formy fali. Przedstawia wiele innowacyjnych rozwiązań konstrukcyjnych, jak również wykorzystuje wiele materiałów wykończeniowych, które nie były wcześniej stosowane w Polsce. Wewnętrzne powierzchnie wystawowe oświetlane są naturalnym światłem dziennym, które przedostaje się do wewnątrz za pomocą świetlików przypominających kratery wulkaniczne. Ich zadaniem jest regulacja temperatury jak i wspomaganie cyrkulacji powietrza wewnątrz budynku. Elewacje wykonane są z barwionych płyt włókno-cementowych. Rozwiązania elewacyjne opracowane zostały przez grono artystów, inżynierów, geologów oraz architektów krajobrazu w taki sposób, aby być przyjaznym dla środowiska. Planetarium, które wyraźnie góruje nad pozostałą częścią budynku, pokryte jest specjalną czerwoną szybą z powłoką antyrefleksyjną odbijającą światło. Budynek otoczony jest parkiem, którego naturalnym przedłużeniem jest dach zielony.



Zapobieganie przyszłym powodziom
Kluczowym wyzwaniem, któremu musiał sprostać zespół Buro Happold, było zapewnienie 15000m2 powierzchni użytkowej na dwóch poziomach wewnątrz budynku. Ograniczenia stanowiły: wysokość użytkowa pomieszczeń oraz brak oddziaływania na biegnący poniżej sześciopasmowy podziemny tunel samochodowy. Wynikiem przeprowadzonych analiz jest wykonanie największej w Polsce platformy kablobetonowej o rozpiętości ponad 30m, a także 48-metrowe kratownice stalowe i 20-metrowe nadwieszenie budynku. Kolejnym problemem związanym z bliskością Wisły, było zapewnienie ochrony przed powodzią. Rzeka w przeszłości kilkakrotnie wylewała, a kiedy w tym roku osiągnęła swój najwyższy poziom od 160 lat, konsultanci mieli idealną okazję do przetestowania środków przeciwpowodziowych. Kiedy powódź stopniowo cofnęła się, stało się jasne, iż projekt przeszedł swój przypadkowy test bez żadnych poważnych uszkodzeń i zniszczeń, a wewnętrzne elementy budynku będą chronione przed tego typu zdarzeniami w przyszłości.



W Centrum Nauki Kopernik mieści się sześć tematycznych galerii, multimedialne Planetarium, warsztaty, laboratoria, audytorium, kawiarnia, biura oraz ogrody na dachu.

Źródło: Buro Happold

Komentarze

Brak wpisów.

Napisz komentarz

Komentujesz jako gość.