Food Hall Browary - nowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy


2021.03.29
Autor: Urbanity.pl
W dawnych magazynach i piwnicach Browarów Warszawskich powstanie nowy koncept gastronomiczny Food Hall Browary o powierzchni 500 mkw.

Food Hall Browary mieściło się będzie w dawnych magazynach i piwnicach browaru Haberbusch i Schiele, którego historia sięga 1846 roku. Wtedy to dwaj przyjaciele postanowili wykupić budynki znajdujące się przy ul. Grzybowskiej i rozpocząć tam produkcję piwa. Pomysł browarników szybko przerodził się w dobrze prosperujący biznes, co doprowadziło do powstania kompleksu browarniczego i uprzemysłowienia produkcji.

Budynki Browarów Warszawskich zostały zniszczone w trakcie II Wojny Światowej. Obecnie to miejsce ponownie zostaje zagospodarowane przez firmę Echo Investment. Food Hall Browary stanie się nową strefą gastronomiczną dla biurowców i apartamentów mieszczących się na odcinku pomiędzy rondem Daszyńskiego a rondem ONZ. Łączna powierzchnia tego konceptu wyniesie 500 mkw.

Sercem obiektu będzie 15 metrowy bar centralny oraz 12 znanych conceptów gastronomicznych klasy premium. Łącznie przestrzeń zaoferuje ponad 300 miejsc siedzących i dwa place zewnętrzne. W planach jest także szeroka oferta eventowa.

Wyposażenie obiektu o tak wspaniałej historii wymaga ogromnego wyczucia estetycznego, przy jednoczesnym zachowaniu funkcjonalności, jakże charakterystycznej dla współczesnych obiektów gastronomicznych – mówi Daniel Ochońko, prezes zarządu Trust Us. Dostarczane przez nas stoły, krzesła, lady, leżaki i zabudowy będą utrzymane w tonacji spójnej dla charakterystyki tego wnętrza. Wśród wykorzystanych materiałów góruje przede wszystkim lite dębowe drewno, pojawią się jednak różne akcenty industrialne, takie jak różnokolorowa stal czy szkło zbrojeniowe. To swoiste połączenie starego z nowym pozwoli nam stworzyć prawdziwie unikalną przestrzeń – dodaje.

Będzie to miejsce o wysokim standardzie, zapewniające niezapomniane doświadczenia kulinarne. Ogromną wagę przywiązujemy do efektu wizualnego przygotowywanej przestrzeni, dobrze wyselekcjonowaną muzykę i obcowanie ze sztuką – mówi Wiktor Lisowski, przedstawiciel inwestora.

Autorem projektu wnętrz jest pracownia NOKE Architects z Warszawy.

Komentarze


  • Ojciec
    Gość
    2021-03-30 09:03:25
    W niektórych miejscach a zwłaszcza piwnicach będziecie mieli wizyty sympatycznych gości, zresztą nie tylko piwnicach. Dawni pracownicy o tym wiedzą

  • Syn
    Gość
    2021-04-11 18:03:33
    Ojcze, wątpię żeby jakiś pracownik tych piwnic jeszcze żył i mógł zabrać głos w tej sprawie.

Odpowiedz

Komentujesz jako gość.