Forum opinii 4 Ogrody

• XXXXX
    Gość
    2014-03-25 12:30:35
    a co już zrobiły?

• firefox
    Gość
    2014-03-25 12:43:05
    więcej niż Ty

• gość
    Gość
    2014-03-25 15:01:56
    dlaczego nasza stawka za zarządzanie wynosi 0,80zł?
    dlatego że mamy pośrednika w postaci calbudu dla którego pracuje nasz zarządca, założę się że najwyżej połowa naszych pieniędzy stanowi wynagrodzenie zarządcy druga połowa zostaje w calbudzie, dlatego deweloper płaci tylko 0,40zł ponieważ jest to realna kwota za metr na tak dużej powierzchni mieszkalnej + garaż która pozostaje u zarządcy, deweloper jest tak poukładany z calbudem że my mieszkańcy w dalszym ciągu spłacamy budowę.

• ....
    Gość
    2014-03-25 19:56:39
    ... oraz bierzące naprawy

• ...
    Gość
    2014-03-26 07:28:22
    ...i jeszcze bezczelnie chcą nadpłatę wrzucić w fundusz remontowy...

• gosc
    Gość
    2014-03-26 08:01:24
    deweloper na pewno tego nie poprze, bo co mu to da? w prezencie nam odda?

• zebranie
    Gość
    2014-03-26 08:01:50
    Czy wszyscy zostali powiadomieni o zebraniu?

• nowy członek wspólnoty
    Gość
    2014-03-26 14:44:55
    Ile w końcu to wynagrodzenie zarządcy, bo mam w tabelce na 2014 że 0,70 groszy. Nie wiem w końcu, która wartośc prawdziwa tak napieprzone w tych uchwałach.

• ...
    Gość
    2014-03-26 17:15:38
    Aktualnie jest 0,80 zł. Zarzadca łaskawie nam teraz chce obniżyć o 10 groszy :)

• nadpłata
    Gość
    2014-03-26 19:15:28
    a co w tym złego, by nadpłata szła na fundusz remontowy? Chyba lepiej przygotować się na gorsze czasy? Fundzusz remotowy jest skromny jak na tak duże osiedle. jakaś mentalność Kalego przemawia prze niektórych mieszkańców

• do .....Gość
    Gość
    2014-03-26 19:20:15
    To chyba dobrze, że obniżył, bo widać, że dla Ciebie to tragedia. Im gorzej tym lepiej? Masz sowjego zarządcę w zanadrzu?

• gosc
    Gość
    2014-03-26 21:55:20
    a ktoś ma wiedzę ile jest pieniędzy już na funduszu remontowym ?

• gosc
    Gość
    2014-03-27 07:20:20
    Ja naprawdę nie wiem dlaczego chcecie zmieniać zarządce.
    Przecież 0.70 gr to nie jest dużo:-/
    Duże osiedle, garaż zieleń. Swoją drogą to patrząc na wpisy tutaj, to nie wiem jak można współpracować z naszą wspólnotą. O wszystko macie pretensję.

Chciałabym jeszcze zapytać, może ktoś tutaj mi odpowie - dlaczego w trakcie zebrania w garażu, w którym miałam przyjemność kiedyś uczestniczyć trzeba było podpisać listę z imienia, nazwiska i numeru mieszkania?
    To samo było ostatnio, kiedy ktoś roznosił uchwały. Była lista, na której trzeba było się podpisać - z imienia, nazwiska i nr mieszkania.

Czemu to ma służyć?

• gość
    Gość
    2014-03-27 07:56:30
    Po pierwsze nikt nie chce zmieniać zarządcy, po drugie tworząc zarząd z mieszkańców naszej wspólnoty chcemy mieć możliwość realnej rozmowy z naszym zarządcą który powinien pracować w naszym interesie a nie calbudu obecnie my mieszkańcy nie mamy nic do powiedzenia, to ma być wspólnota mieszkaniowa a nie spółdzielnia z łaskawie nam panującym Panem prezesem. Listy są tworzone na prośbę zarządcy aby móc spróbować cokolwiek przeforsować trzeba mieć poparcie większości mieszkańców, na wniosek 2-3 osób co najwyżej mogą np: podnieść choinkę bo się przewróciła .

• do gościa z 08.56
    Gość
    2014-03-27 08:29:21
    Ale przecież nowy zarząd zgodnie z propozycją uchwały będzie miał możliwość, jak ktoś tu słusznie pisał, nie tylko samodzielnego wyboru zarządcy, ale także zawarcia z nim umowy. Po pierwsze dlaczego te osoby mają wybierać?, po drugie dlaczego bez zgody pozostałych mieszkańców?. Mi ten zarządca odpowiada. 70gr to już uczciwa stawka za tak skomplikowane osiedle. Oczywiście, można znaleźć i tańszego zarządce, ale czy korzystać z usług najtańszego dentysty czy po prostu dobrego?

• gosc
    Gość
    2014-03-27 08:54:01
    na wniosek 2-3 osób tabliczki postawili, więc albo ktoś ma specjalne przywileje albo nie wiadomo co. Bo o naprawdę ważne sprawy poruszane przez większą ilość ludzi jakoś nie można się doprosić.
    70 groszy to jest dużo, zwłaszcza, że dodatkowo płacimy za sporządzanie rozliczenia mediów itp.
    A pytanie odnośnie konieczności podawania imienia i nazwiska czy numeru mieszkania przy roznoszeniu uchwał albo na zebraniu w garażu trzeba było zadać przy podpisywaniu tej listy. Zresztą, chyba wiadomo, że, aby głos się liczył trzeba takie dane podać, prawda?

• gosc
    Gość
    2014-03-27 09:00:01
    a proszę powiedzieć jak zorganizować podpisanie umowy przez właścicieli wszystkich mieszkań? Czy umowy z dostawcami mediów i innymi usługodawcami mają też podpisywać wszyscy mieszkańcy?
    Czy przyglądaliście się dokumentom księgowym naszej wspólnoty? Czy interesujecie się co się dzieje? Wystarczyłoby porozmawiać z osobami, które to robią od początku, to byście wiedzieli jak to wygląda. Skomplikowane osiedla dostają od zarządców inne propozycje stawek i to same dyktują warunki. Niższa niż 70 gr stawka nie oznacza gorszego zarządcy.

• do gościa
    Gość
    2014-03-27 09:06:01
    od tego mamy zarządcę, żeby podpisywał umowę z mediami. Tu chyba akturat specjanego wyboru nie ma. Co do pozostałych umów to chyba lepiej, żeby podpisywała ją profesjonalna firma niż czterech mieszkańców, których przecież nie muszą się znać na sprawach administr, prawnych i budowlanych. Poza tym co istotne, zarządzaja innymi osiedlami i mają silniejszą pozycję negocjacyjną z dostawcami niż mały zarzadca.

• gosc
    Gość
    2014-03-27 09:22:35
    widac , że nie znacie zupełnie przepisów...umowy podpisuje zarządca, bo jest jednocześnie zarządem. we wspólnotach, które mają zarząd już normalny włascicielski, a zarządca jest jedynie administratorem, zarząd właścicielski składa oświadczenia woli, chyba, że upoważni administratora do pewnych czynności. a dalej w kompetencjach administratora jest negocjowanie ofert na dostawy mediów i usług.
    Nasz zarządca nie jest chyba jedyną firmą, która administruje innymi osiedlami, prawda? Na rynku jest spory wybór, mniejszych i większych firm, które również mają doświadczenie.

• gosc
    Gość
    2014-03-27 09:26:29
    Zawieranie umów między wspólnotą mieszkaniową a innymi kontrahentami, takimi jak dozorca, administrator (osoba lub firma), konserwator, wykonawca remontu, dostawca wody czy innych mediów, bank i in., to czynności zwykłego zarządu. Zgodnie zaś z art. 22 ust. 1 czynności zwykłego zarządu podejmuje zarząd samodzielnie.

• gość
    Gość
    2014-03-27 09:31:29
    Po co ktoś wypisuje takie bzdury że tylko 4 osoby będą decydowały o naszym osiedlu, nie wyobrażam sobie sytuacji żeby tak ważna decyzja dotycząca nas wszystkich jak zmiana zarządcy była tylko i wyłącznie podjęta przez "nowy zarząd" jeżeli zajdzie taka potrzeba zastanowienia się nad wyborem nowego zarządcy, to na pewno my wszyscy będziemy o tym decydować w formie głosowania i to jest raczej oczywiste, skoro pod głosowanie jest poddawane to czy wyprowadzać psy czy nie, ludzie trochę logiki włączcie w to wasze myślenie.

• gosc
    Gość
    2014-03-27 09:45:34
    czy ktos ma wiedze ile jest na funduszu remontowym i co z tych srodków zostało wykorzystane?

• do gościa
    Gość
    2014-03-27 10:00:36
    To nie chodzi o twoje wyobrażenie tylko o fakty. Ten kształt uchwały takie niebezpieczeństwo za sobą niesie

• Gosc
    Gość
    2014-03-27 10:14:26
    Niebezpieczenstwo...chyba przesadny dobor slow...zyjemy wspolnie na jednym osiedlu, szanujmy sie i wspolpracujmy, bo nasza niezgoda i brak jednomyslnosci sprawia, ze bedziemy tkwic w jednym miejscu bardzo dlugo, a ktos sie z tego bedzie cieszyl...wiadomo kto

• fundusz
    Gość
    2014-03-27 10:35:38
    ja podzielam plany przeksięgowania nadpłaty na fundusz. powinniśmy gromadzić pieniądz na ewentualne remonty. w dodatku jak nie podejmiemy tej uchwały to te pieniądze wrócą do nas jako zwroty - w tym nasz comfortime te dostanie zwrot. może i to przekazanie na fundusz jest rozsądniejsze niech nasz deweloper cos dorzuci od siebie ;)

• ciekawy
    Gość
    2014-03-27 10:44:40
    jestem ciekawy tego zebrania - zapowiada się niezły ubaw.

• ja też
    Gość
    2014-03-27 10:55:26
    dlatego przyjade, to będzie moje pierwsze i podejrzewam że ostatnie :D

• pytanie do kandydatow na zarzad
    Gość
    2014-03-27 11:09:51
    zarządca jest dla nas - wystarczy rozmawiać. tylko dlaczego nasza 4 nie ma tej umiejętności ;) wasza postawa jest godna pożałowania -pieniactwo i brak kultury. ja nie chce aby takie osoby mnie reprezentowały - nie pisze się na to.

• do tego wyżej
    Gość
    2014-03-27 11:55:36
    nie się na to nie piszesz, to wróć na forum ronsona

• wynagrodzenie
    Gość
    2014-03-27 11:57:47
    ja ma mieszkanie 55 m2 i płacić za wynagrodzenie zarządcy będę 38,5 zł miesięcznie- to mniej niż za Internet, TV - wiec o co ten cały szum ..............

Odpowiedz

Komentujesz jako gość.