Forum opinii Panoramika I

• szok
    Gość
    2018-01-19 11:58:41
    a słyszeliscie ze kolejny etap ma miec 15 pieter?!

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-01-19 13:45:26
    proszę nie dezinformować mieszkańców - wystarczy wejść na stronę http://ronson.pl/panoramika/szukaj i zobaczyć ile max. jest pięter - 8.

• Ej
    Gość
    2018-01-20 16:37:53
    Łysy nie popisuj sie ze wszystko o wszystkim wiesz. Pilnuj swojego nosa

• do "Ej"
    Gość
    2018-01-22 06:37:40
    ku Twemu zdziwieniu/zaskoczeniu nie jestem tym za kogo mnie uważasz, wręcz przeciwnie, mam jeszcze trochę włosów na głowie - ale cóż najlepiej krzyczeć bez sprawdzenia faktów, myślenie nie boli.

• ale chwila
    Gość
    2018-01-22 07:21:12
    kto tu ciagle krzyczy i sra ogniem, ze osiedle be, ze brzydko, wysoko, ze zdrada i hanba? :D

• mieszkaniec
    Gość
    2018-01-24 20:40:09
    Jak niektórzy potrafią się tylko indyczyć ale żaden nie potrafi zadzwonić do administratora o tym ze już kilka dni garaż w 1-2 jest otwarty i jednocześnie cały budynek oraz samochody w garażu jest otwarte. Im więcej osób zadzwoni tym lepiej.

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-01-25 06:26:30
    bo właśnie o to chodzi - większość (przepraszam, ale taka jest rzeczywistość) potrafi tylko narzekać po kątach (np. anonimowo na forum), a jak co do czego, to na zebranie przychodzi średnio 10 osób gdzie powinno być ok. 80 bo tyle jest mieszkań. Jak założyłem forum to były komentarze, że jestem człowiekiem zarządcy. A zarządca tylko patrzy i się cieszy jak każdego 10go wpływa mu kasa na konto bo większość nie potrafi się zmobilizować.

• mieszkaniec
    Gość
    2018-01-26 19:30:11
    ale to już koniec styczna, i co? o tym ze jest zebranie dowiemy się kilka dni przed zebraniem?

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-01-29 06:27:08
    tak - ja zwykle R. wysyła zawiadomienia jak najpóźniej. W sumie nie wiem po co, bo moim zdaniem taniej zrobić jest zebranie niż później zbierać korespondencyjnie głosy - ale chyba lepiej jak jest mało osób, bo później nieobecni w ciemno głosują "za", niestety ale większość (nikomu nie ubliżam) nie wczytuje się w treści uchwał. Ja obstawiam, że zebranie będzie pomiędzy 26 a 30 marca, tym bardziej, że to tuż przed świętami, więc mała frekwencja :)

• mieszkaniec
    Gość
    2018-02-09 19:23:52
    UWAGA PILNE. Poszukuję osoby wszystko wiedzącej na temat wywozu śmieci. Jak prawidłowo należałoby obliczyć średnią ilość wywozu śmieci. Czy jest to obliczone na podstawie średniego zużycia za rok ubiegły czy na podstawie prognoz przyjętych przez RETRE na rok 2018. Czy tak każdy będzie zwiększał zużycie wody z roku na rok?

• Carington
    Gość
    2018-02-10 06:46:21
    Developer i Urząd Miasta powinny wypłacić odszkodowania Mieszkańcom I etapu - za tak drastyczną i zmianę projektu osiedla. Nie na takim osiedlu kupowałem mieszanie.
    Niech mieszkańcy następnych etapów nie zabierają w tej sprawie głosu. Oni maja to co kupowali , maja prawo być zadowoleni , my nie, my zostaliśmy oszukani.
    Sprawa nadaję się do sądu.

• mieszkaniec
    Gość
    2018-02-10 13:22:06
    Co ktoś wymyśla jakieś sprawy przeciwko developerowi. Wystarczy przypilnować nasz "peryskop". który potrafił na sąsiadów wzywać straż miejską w sprawie parkowania samochodów na uliczce. Wystarczy być stanowczy i choć oczywiście budowa ma prawo korzystania z dojazdu to nie znaczy ze musi to być całkowicie bezpłatne. Trzeba zażądać i to nawet sądownie dużej opłaty. Ponadto choć istnieje prawo dojazdu dla budowy nie zwalnia ich z porządnego oczyszczania jezdni a nie tylko aby machnąć miotłą. Potrafił ktoś sprowadzać straż miejską to niech i teraz sprowadzi ich teraz a nawet policję w sprawie postoju samochodów ciężarowych którzy oczekując pod naszymi oknami nawet kilkadziesiąt minut z włączonym silnikiem. A przecież obowiązuje zakaz pracy silnika ponad 1 minutę.

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-02-12 05:05:30
    Odnośnie przedmówcy odnoszę wrażenie, że ktoś po prostu ma pewne interesy w tym wszystkim... ale to już moje domysły.

• mieszkaniec
    Gość
    2018-02-12 16:11:04
    Oczywiście jest interes, ale dla wspólnoty. Nikt pojedynczy ale tylko wspólnota może żadać i korzystać z różnych opłaty innych wspólnot i budowlańców. Nie jesteśmy tylko od pokrywania we własnym zakresie wszystkich kosztów tylko dlatego ze jesteśmy na brzegu osiedla. To ze mamy podpisany punkt o udostępnieniu przejazdu nie oznacz ze to za friko.

• sąsiad
    Gość
    2018-03-13 21:50:00
    Wynajmę swoje miejsce postojowe w hali garażowej, tuż obok - na "4 Ogrodach" - https://www.olx.pl/oferta/dunska-osiedle-4-ogrody-hala-garazowa-przy-netto-warszewo-CID3-IDshodt.html#e369840cc9

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-03-14 06:25:07
    MIESZKAŃCY! We wtorek 20 marca o 16:00 ZEBRANIE - przyjdźmy wszyscy! UWAGA: Retra chce podnieść stawkę na ich wynagrodzenie - ja się na to nie godzę!

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-03-14 06:25:58
    przepraszam - 17:00

• Kawka
    Gość
    2018-03-16 21:58:33
    Chcecie dobrego zarządcę?
    Pomożemy.

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-03-18 18:52:57
    do Kawka - niby sugerujesz, że podwyżka wynagrodzenia spowoduje, że przedstawiciele firmy R. będą lepiej wykonywać obowiązki? Żarty. Wystarczy spojrzeć na zawiadomienia - jak się rozpisali, po to aby pokazać, że "coś" robią.

• Mieszkaniec
    Gość
    2018-03-19 06:30:13
    do osób, które będą na zebraniu - proszę rozdzielcie uchwałę zatwierdzającą plan gospodarczy na 2018 r. i podnoszącą stawkę opłaty na zarządce na dwie osobne uchwały - jedna na plan, a druga z opłatą na zarządcę. Inaczej będzie jak rok temu - dwie poważne sprawy w jednym, większość (bez urazu) nie wczytuje się i przegłosowano.

• Kawka
    Użytkownik
    2018-03-19 06:57:48
    Do Mieszkaniec, sugeruję Wam że zawsze możecie zmienić Zarządcę, Jakie tam macie stawki?
    Mogę Wam dać namiary, pogadacie zobaczycie. To Wy jako mieszkańcy decydujecie !!!

• Mieszkaniec do "Kawka"
    Gość
    2018-03-19 10:50:56
    Niestety ale zmienić zarządce nie jest łatwo - potrzeba
    zwołać zebranie, notariusza, to nie są trudne problemy, ale najtrudniej jest - zmobilizować do udziału. Nawet założyłem jakiś czas temu forum w tym m.in. celu - i co? Napisano, że jestem pewną osobą z osiedla, co uprzykrza życie mieszkańcom - m.in. dzwoni na straż miejską, Pani z S.M. wprost powiedziała, kto zrobił akcję S.M. w ub. tygodniu.

• Mrok
    Gość
    2018-03-19 19:01:54
    Przeczytam sobie całość, ale póki co mam kilka pytań (zastanawiam się na zakupem małego mieszkania na waszym osiedlu).

1. Na ile deweloper jest godny zaufania? Tu mam na myśli samą umowę, dotrzymanie jej warunków, w tym terminu wydania itd. Na co ewentualnie zwrócić uwagę?

2. Jakość wykonania. Zakładam, że tak ja u reszty naszej szczecińskiej wiochy musieliście kłaść gładź we własnym zakresie przy wyśrubowanej cenie. Jak tam z kątami 90 st. w pomieszczeniach? Problemy z oknami tzn. ich szczelność (przewiewy, przepuszczanie wody? Balkony, jakość położenia płytek? Przewody wentylacyjne (zbieranie się wody po zimie)? Pękanie ścian? itd.

3. Nie lubię jeździć do pracy samochodem. Kursuje tam u Was jakiś autobus bezpośrednio do Bramy Portowej? Jeśli tak jak z tymi dojazdami jest? Busy jeżdżą regularnie, spóźniają się?

Coś tam czytałem o problemach z czystością. Na moim osiedlu po roku zawiązaliśmy wspólnotę. Pierwszy zarządca dbał o czystość, zieleń itd., ale remonty to już inna bajka. Zmieniliśmy na ciut droższego. Jak chcecie mieć czysto, to wypowiadacie jako wspólnota umowę i wybieracie nowego. To samo się nie zrobi.

Dzięki za ewentualne informacje.

• Kawka
    Użytkownik
    2018-03-19 19:17:28
    Do Mieszkańca :
    Przyznaję pełną rację że z mobilizacją ludzi jest kłopot. Faktycznie jeśli będziesz działał jako jednostka to "marne szanse". Gdybyście chcieli pomocą dajcie znać. Znam porządnego zarządcę dla którego liczy się mieszkaniec i który dba o jego dobro !. Wszystkiego dobrego !!!!

• Kawka
    Użytkownik
    2018-03-19 19:24:32
    Odnośnie rozliczenia wywozu śmieci: wspólnota z miastem rozlicza się na podstawie rocznego zużycia wody za ubiegły rok tj. w tym roku składa deklarację w której wskazuje jakie było łączne zużycie w 2017 roku i na tej podstawie miasto oblicza wysokość stawki za wywóz śmieci. Jaki sobie wewnętrznie we wspólnocie ustalicie sposób rozliczania - to już Wasza sprawa. Ale, im większe zużycie wody tym większa stawka i odwrotnie.

• Mrok
    Gość
    2018-03-19 20:30:36
    Przeczytałem kilkanaście stron wstecz.

Ludzie, skąd żeście się wzięli? ;) Obrzucacie się nawzajem gównami, tłumacząc przy że agresja i brak kultury w stosunku do niektórych ma sens. Nie dociera do Was że jesteście sąsiadami? Kupcie sobie toporki i maczety.

Jeśli na tym osiedlu panują takie stosunki, to strach się bać.

• Aaa
    Gość
    2018-03-21 05:47:14
    I jak na zebraniu w dniu wczorajszym?

• Tomek
    Gość
    2018-03-21 09:59:20
    Cześć w kontekście naszych wczorajszych dyskusji o parkowaniu ciekawy artykuł poparty precedensem sądowym. Moim zdaniem sytuacja identyczna jak u nas.
    http://www.rp.pl/Nieruchomosci/306309945-Nielegalny-zakaz-parkowania-poza-miejscami-prywatnymi---wyrok-SO-w-Krakowie.html

• Robert
    Gość
    2018-03-21 10:03:27
    Przykro mówić, jak pozostali się interesują.. 16 osób tyle było nas na zebraniu..

• do Tomek
    Gość
    2018-03-21 11:09:40
    A propos "precedensu", w polskim porządku prawnym oprócz zasad prawnych Sądu Najwyższego, uchwał Naczelnego Sądu Administracyjnego oraz wyroków interpretacyjnych Trybunału Konstytucyjnego może być mowa jedynie o precedensach de facto. Z tym jednak zastrzeżeniem, że używanie słowa precedens poza anglosaskim porządkiem prawnym jest zawsze narażone na możliwość spowodowania błędnego wrażenia co do tożsamości systemów common i civil law, które faktycznie różnią się znacznie bardziej niż tylko wiążącym lub niewiążącym charakterem zapadających w nich orzeczeń sądowych. Również nazwa prawa precedensowego dotyczy wyłącznie anglosaskiego porządku prawnego i nie może być używana w kontekście prawa civil law.

Odpowiedz

Komentujesz jako gość.