Forum opinii Osiedle Portowa

• Fizyka
    Gość
    2013-03-19 16:38:38
    Mówiąc ogólnie, praca fizyków-teoretyków polega na rozwijaniu teorii, za pomocą których można opisać i interpretować wyniki doświadczeń oraz możliwie dokładnie przewidzieć wyniki przyszłych doświadczeń. Z drugiej strony, fizycy doświadczalni wykonują eksperymenty, żeby zbadać nowe zjawiska i sprawdzić przewidywania teoretyczne. Ważną częścią pracy fizyka doświadczalnego jest też często budowanie własnej aparatury, szczególnie w pionierskich lub wysoce ezoterycznych gałęziach fizyki, gdzie potrzebny sprzęt jest niedostępny komercyjnie. Mimo że teoretyczne i doświadczalne części fizyki są rozwijane w dużym odosobnieniu, są ze sobą ściśle powiązane i od siebie zależne. Postęp w fizyce teoretycznej często zaczyna się od doświadczeń, których nie potrafi uwzględnić ? i na odwrót, nowatorskie przewidywania teoretyczne często przynoszą nowe pomysły doświadczalne. Gdy dla danego zagadnienia brakuje jednej z części, drugie z łatwością błądzi. Taki jest jeden z argumentów krytycznych przeciw M-te

• Fizyka
    Gość
    2013-03-19 16:38:54
    Centralnym elementem eksperymentu jest pomiar dobrze określonej wielkości fizycznej, a warunkiem niezbędnym uzyskania z niego wartościowych informacji prawidłowy dobór przyrządów pomiarowych oraz metod analizy otrzymanych danych. Obróbka danych często opiera się na statystyce, regułach prawdopodobieństwa oraz odpowiednich metodach numerycznych.

Podobnie fizyka teoretyczna ma własny zestaw metod naukowych, które pozwalają stworzyć adekwatne modele i paradygmaty. Opracowane teorie zazwyczaj korzystają z różnych metod matematyki, analitycznych i syntetycznych. Kluczową rolę w rozważaniach teoretycznych odgrywają hipotezy i proces dedukcji.

• Fizyka
    Gość
    2013-03-19 16:39:07
    W fizyce część teorii jest uznana przez wszystkich fizyków. Każdą z tych teorii uważa się za fundamentalnie prawdziwą w określonym dla niej zakresie. Na przykład, mechanika klasyczna precyzyjnie opisuje ruch ciał pod warunkiem, że są one dużo większe od atomów i poruszają się z prędkościami dużo mniejszymi niż prędkość światła. Niektóre teorie, są nadal obszarami badań ? zaskakujący aspekt mechaniki klasycznej znany jako chaos przebadano w XX wieku, trzysta lat po jego sformułowaniu przez Newtona wprowadzając mechanikę statystyczną.

• Fizyka
    Gość
    2013-03-19 16:40:22
    Działy fizyki są ze sobą ściśle powiązane i zasięg stosowania teorii i modeli często wykracza poza prosty podział zaprezentowany powyżej. Przykładowo fizyka materii skondensowanej zajmująca się układami silnie skorelowanych fermionów jest stosowana do efektów obserwowanych w gwiazdach neutronowych, które są podstawową domeną astronomii. Wynika to stąd, że fizyka jako nauka jest spójna i poszczególne modele i teorie opracowywane w poszczególnych działach mają te same podstawy oraz mogą mieć zastosowanie w innych działach. Podstawowe teorie, takie jak mechanika kwantowa, kwantowa teoria pola, elektrodynamika kwantowa, teoria grawitacji, są sformułowane w sposób ogólny i obowiązują w całej fizyce.

• Fizyka
    Gość
    2013-03-19 16:40:44
    A jutro będzie lekcja chemii

• Jacek
    Gość
    2013-03-19 16:56:53
    Już nie mogę się doczekać. Czy ktoś widział plany sąsiedniego osiedla Kasztanowa?

• kk
    Gość
    2013-03-19 18:57:12
    http://osiedlekasztanowa.waw.pl/
    to strona osiedla ale planów brak

• do posiadaczy cyfry+
    Gość
    2013-03-20 09:27:26
    Czy w związku z tym że od dnia jutrzejszego rusza nowa platforma NC+ to będziecie przechodzić na nową platformę czy pozostaniecie przy starej cyfrze+

• tak
    Gość
    2013-03-20 15:32:50
    ja uważam, że tak

• ja
    Gość
    2013-03-20 15:48:36
    dla mnie cztery

• niop
    Gość
    2013-03-20 19:59:58
    Ktoś się znowu bawi w spamera.... Nie wiem po co wraca ten temat, skoro był wałkowany już wielokrotnie.
    Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszego dnia wiosny

• JAJA
    Gość
    2013-03-20 20:09:06
    srały muchy idzie wiosna bedzie gandzia lepiej rosła

• niop
    Gość
    2013-03-20 20:50:51
    Na ogródkach i balkonach;p

• niop to
    Gość
    2013-03-20 20:53:15
    hipokryta:D

• niop
    Gość
    2013-03-20 21:17:22
    czepiacie się. wszystko w granicach rozsądku i trochę dystansu... :p

• głodny
    Gość
    2013-03-20 21:45:07
    Elo. Gdzie można zamówić coś do jedzenia z dostawą do 23 lub nawet 24 w naszych okolicach?

• Ginger
    Użytkownik
    2013-03-21 08:35:48
    Mam pytanie do rodziców osiedlowych...czy ktoś z was posłał swoje dziecko do żłobka/przedszkola Różowy Słoń które jest koło naszego osiedla przy Portowej róg Dorodna?

• !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Gość
    2013-03-21 09:07:39
    może młode mamy mogłyby wspólnie zorganizować osiedlowe przedszkole... może któraś z mam niepracujących chciałaby założyć przydomowe przedszkole dla dzieci z naszego osiedla...

• do mam
    Gość
    2013-03-21 09:58:32
    Z wcześniejszych informacji przedszkole miało powstać na I piętrze budynku biurowego na naszym osiedlu. Nie wiem jaki jest teraz status tej informacji czy osoba która chciała zrobić przedszkole dalej jest tym tematem zainteresowana. Z wcześniejszych informacji uzyskanych oczywiście od p. Doroty

• sasiad
    Gość
    2013-03-21 17:33:15
    Tak na 1 p ma byc przedszkole a na parterze sklepik osiedlowy (podobno od kwietna ma ruszyc)

• BIEDZIA
    Gość
    2013-03-21 18:55:55
    o a jaki sklepik? Pewnie żabka

• Cicior
    Gość
    2013-03-21 19:58:16
    Ja słyszałem o MediaMarkt.

• .bh
    Gość
    2013-03-21 20:09:30
    Przedszkola nie zrobia bo noe ma placu zabaw a one sa obowiazkowe.ana sklep sie noe zgadzam bo zaraz beda lazic po osiedlu

• haha
    Gość
    2013-03-21 21:01:08
    Ty masz tyle do gadania co zydzi za okupacji !

• do .bh
    Gość
    2013-03-22 07:01:31
    Ty możesz się nie zgadać co do sklepu a i tak ostatnie zdanie ma Prezes Targfortu, który wynajmuje lub sprzedaje pomieszczenia przeznaczone do zagospodarowania. Jeśli chodzi o przedszkole to nie musi mieć placu zabaw wystarczy że jest w pobliżu. Proszę mi pokazać gdzie jest plac zabaw przedszkola które mieści się nad Mlekowitą na myśliborskiej?

• jhhj
    Gość
    2013-03-22 08:19:40
    nad mlekowitą to nie jest przedszkole

• ;(
    Gość
    2013-03-22 08:20:14
    maja plac zabaw na osiedlu wojskowym - kilkaset metrów. Także nie trzeba mieś, trzeba mieć zezwolenie na korzystanie z "czyjegoś"

• do jhhj
    Gość
    2013-03-22 08:29:46
    Nie jest to przedszkole z nazwy. Ponieważ nie mogą mieć dotaci od miasta do przedszkoli bo pod nimi jest sklep z alkoholem. A niestety nie ma dotacji gdy w pobliżu jest alkohol. Dlatego jest to innaczej nazwane miejsce w którym dzieci są tak samo zabawiane i nauczane jak w przedszkolu państwowym.
    Właścicielka tego punktu nad mlekowitą nie dostała dotacji bo właściciele obiektu w którym wynajmuje pomieszczenie jest właścicielem sklepu mlekowita i tam sobie zrobił alkohol. Dlatego też jak targfort zaczął budować budynek biurowy to właścicle punktu przedszkolnego chce przenieść do naszego biurowca już pod pełnoprawne przeszkole z dotacją. Co za tym idzie sklepik na dole nie będzie posiadał alkoholu. Najemca pomieszczenia w biurowcu na dole musi się z tym liczyć że alkoholu nie będzie mógł sprzedawać.

• Ginger
    Użytkownik
    2013-03-22 08:36:39
    A kto jemu zabroni sprzedawać alkohol? Developer?Czy właściciel przedszkola?

• do Ginger
    Gość
    2013-03-22 08:50:46
    ten kto nie wyda mu koncesji na alkohol. No chyba że będzie robił to nielegalnie.

Odpowiedz

Komentujesz jako gość.