czynsz za 50m2 wynosi 326zł, mam pytanie co do opłaty za część wspólną? co wchodzi w jej skład, czy wchodzą też garaże?bo u mnie to jest 145zł i tyle płacę też za chodniki, ogródki i za garaż?bo wiadomo aktów dot. garażu nie ma bo mają jakis problem prawny, no ale trzeba garaż utrzymywać....i teraz tak sobie myślę-póki co opłatę za część wspólną ponoszą Ci co mają podpisane akty dot. mieszkania???/czyli im więcej osób podpisze akt tym opłata za część wspólną będzie mniejsza????
zz
Gość
2013-07-04 13:24:24
ja tez mam 50 m i za 2 osoby place blisko 400zl ... nie wiem jak oni to licza, chyba ze zglosiles 1 osobe a reszte my placimy za takich jak ty...
?????
Gość
2013-07-04 15:28:06
no ale nawet jeśli ktos zgłosi mniej niz mieszka faktycznie osob to i tak bedzie miał wieksze zuzycie wody i dopłaci i tak w koncu, nikt za nikogo nie płaci....czesc wspolna jest od metra wyliczona, jedyne co to wywoz smiec-tu faktycznie dorzuca sie osiedle, no ale jak sie okazało w warszawie p[o tych deklaracjach smieciowych mieszka tylko 600 tys ludzi!!!smiech na sali!
do sasza z bloku 3
Gość
2013-07-08 19:03:56
sąsiedzie, wynajmujesz mieszkanie nr 5 w bloku 3 jakiejś 3 osobowej grupce i powiem Ci, że Twoi lokatorzy palą grilla na balkonie (nie-elektrycznego!) smerdzi w całym bloku i nie tylko, poza tym w nocy trzaskają drzwiami, zarówno wejściowymi do mieszkania i klatki, nie wiem kto tam mieszka , ale w końcu ktoś sie wkurzy i będzie wzywał policje albo sm!
hej
Gość
2013-07-09 07:56:33
z tym grillem węglowym to sporo osób przegina, ale ja z tym skończę! także jeszcze raz zobaczę że ktoś pali to dzwonię gdzie trzeba!
sasza
Gość
2013-07-09 08:14:52
Dzięki za info...już interweniuję!!!
..
Gość
2013-07-09 10:42:06
ale serio aż tak wam to przeszkadza? czy tylko na zlosc chcecie innym zrobic?
tak
Gość
2013-07-09 10:47:49
wszystko idzie do mieszkan ! blok bedzie po 1 sezonie caly okopcony!
..
Gość
2013-07-09 10:59:17
aha.. no ok. ja tam jestem w innym bloku i nic nie czuję...
gosc
Gość
2013-07-09 12:56:19
Poza tym na balkonie nie wolno rozpalać grilla (przepisy przeciwpożarowe). Polecam grilla elektrycznego, sprawdza się.
D. z 3
Gość
2013-07-09 13:16:38
elektryczny grill spoko, no ale taki zwykły to niestety śmierdzi:/ ble
sasza
Gość
2013-07-09 14:09:39
Bardzo dziękuję mieszkańcom osiedla za informację na temat lokatorów z mojego mieszkania...jestem za granicą więc nie jestem w stanie obecnie kontrolować,proszę pisać jak coś jeszcze będzie nie tak,czytam forum codziennie i będę interweniował tak jak dzisiaj,obiecali więcej nie stwarzać problemów:-)
....
Gość
2013-07-10 09:17:59
a ja tam zapale grila w weekend to szykuj telefon czekam
.....
Gość
2013-07-10 13:53:30
masz jak w banku!
Zet
Użytkownik
2013-07-10 19:59:14
Szkoda tylko, że grillowanie na balkonach nie jest zabronione, a przepisy na które się powołują ludzie mówiący inaczej (art. 82 § 1 pkt 1 KW) interpretowane na ich sposób sprawiałyby, że płonące drinki i naleśniki suzette, czy inne świeczki też musiałyby być nielegalne nie tylko na balkonie ale także w mieszkaniach. Oczywiście możecie zaprosić strasz pożarną i próbować ich przekonać, że mały turystyczny grill jest zagrożeniem pożarowym, ale jeśli sąsiad wskaże, że miał środki p.poż. pod ręką i cały czas nadzorował ogień jesteście w dupie bo nieuzasadnione wezwanie straży obciąży wasz budżet. Możecie też wezwać policję lub sm ale wątpię czy zrobią coś po za pouczeniem, mogą spróbować wystawić mandat, ale takowego nie mamy obowiązku przyjmować wątpię czy będzie im się chciało w sądzie bujać. Możecie też wystąpić na drogę cywilną. Pamiętacie tylko, że może być tak, że w czasie pichcenia smażonej rybki czy innego bigosu sąsiad w ramach rewanżu może też wam zafundować podobną wycieczkę.
............
Gość
2013-07-10 20:35:25
ej no kurde ludzie to nic przyjemnego wdychać dym z grilla na balkonie! to nie jest działka z domkiem tylko blok! Być może palenie grilla nie jest zabronione, ale już uporczywe nękanie sąsiada jest karane, dlatego ja mówię, że czuję się uporczywie nękana smrodem grilla!elektryczne nie przyczepiam się!
zet
Gość
2013-07-10 22:08:13
Chyba nie wiesz co piszesz! Mozesz miec 3 gasnice ale przepis jasno mowi ze grila nie mozesz palic w promieniu 200m od blokow!
kk
Gość
2013-07-11 06:47:38
niestety żadne przepisy nie zastąpią dobrego wychowania...
..
Gość
2013-07-11 07:13:26
kk - tu się zgadzam:) zresztą powinien być regulamin osiedla który wszyscy podpiszemy i problem z głowy...
Zet
Użytkownik
2013-07-11 07:44:13
Kolego "zet-Guest" podaj gdzie tak jest napisane. Mieszkam w bloku od strony wewnętrznej i od czasu do czasu siedzę sobie na balkonie i jakoś tego "smrodu grillowego" nie czuję. Bloki mamy w szczerym polu, Warszawa jest miastem w którym prawdziwie bezwietrznych dni w roku jest raptem kilka i nachodzi mnie myśl, że osoby ganiące grillowiczów bardziej mają problem z widokiem grilla niż z faktycznym zapachem i dymem którego swoja drogą nie ma tak dużo z węgla czy brykietów.
do zet
Gość
2013-07-11 08:01:24
skoro ci nie smierdzi i nie przeszkadza to rozpal sobie w mieszkaniu grila!!!
D. z 3
Gość
2013-07-11 10:41:07
sorry Zet, ale jak ostatnio Ci, o których pisano, że palą grilla w trójce, rozpalili znowu grilla to zaczęła mnie boleć głowa i ten zapach rozpałki był okropny, czy cokolwiek to było! a widok grilla zupełnie mi nie przeszkadza, ale jego zapach ble
Zet
Użytkownik
2013-07-11 10:49:07
Ja nie rozpalam grilla wcale, nie mam psa, nie mam też ogródka. Nierozumiem tylko czemu tak wiele osób szuka zwady z sąsiadami którzy mają ogródki, psy i grille w dodatku powołując się na bzdury i głupoty zasłyszane w internecie lub od słabo zoriętowanych znajomych. Jeśli grupa antygirllowa zbierze się i przegłosuje na spotkaniu wspólnoty wprowadzenie do regulaminu zakazu grillowania to proszę bardzo i wtedy będę was popierał do tego czasu frustrujcie się w zaciszu własnych mieszkań i nie straszcie ludzi służbami i karami.
Zet
Użytkownik
2013-07-11 10:55:12
Mnie boli głowa od zapachu smażonej rybki (którą lubię ale sam nie robię, żeby nie waliło w mieszkaniu) ale nigdy mi nie wpadło do głowy ścigać sąsiadów za smażenie jej i smrodzenie w całym bloku.
m62
Gość
2013-07-11 12:38:24
dopiero jak przy piwku gila się przewróci i zapali się elewacja - styropian to dopiero będzie grill. Na każydm osiedlu jest w regulaminie zakaz palenia ognia otwartego etc. w pomieszczeniach i na balkonie, a tym samym w regulaminie zapis. Zapis jest również taki jak sąsiad jest uciążliwy, a palenie i dymienie grilem jest uciążliwe nie ma co się oszukiwać. Na grila nad wisłe albo wygospodarować miejsce na osiedlu i tam grilować z sąsiadami....jak na innych osiedlach.
....
Gość
2013-07-11 14:51:51
gril to nie ogień otwarty. Tu kazdy jest chojrak a w realu cykory i nikt nie powie w oczy bo się BOI
asd
Gość
2013-07-11 16:12:01
niektóre zryte łby z pieter i parterów!!! zajmijcie się swoimi sprawami!!!! a jak macie jakiś problem to mówcie to w oczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gosc
Gość
2013-07-11 17:37:01
niedługo zima i problem z głowy bedzie
kkjh
Gość
2013-07-11 22:12:26
Niektorym sie przyda http://www.przystan-psychologiczna.pl/nasza-oferta/psychiatra?gclid=CPX0k-e6qLgCFUZZ3godu1AABw
...
Gość
zz
Gość
?????
Gość
do sasza z bloku 3
Gość
hej
Gość
sasza
Gość
..
Gość
tak
Gość
..
Gość
gosc
Gość
D. z 3
Gość
ble
sasza
Gość
....
Gość
.....
Gość
Zet
Użytkownik
............
Gość
Być może palenie grilla nie jest zabronione, ale już uporczywe nękanie sąsiada jest karane, dlatego ja mówię, że czuję się uporczywie nękana smrodem grilla!elektryczne nie przyczepiam się!
zet
Gość
kk
Gość
..
Gość
Zet
Użytkownik
do zet
Gość
D. z 3
Gość
a widok grilla zupełnie mi nie przeszkadza, ale jego zapach ble
Zet
Użytkownik
Zet
Użytkownik
m62
Gość
....
Gość
asd
Gość
gosc
Gość
kkjh
Gość
http://www.przystan-psychologiczna.pl/nasza-oferta/psychiatra?gclid=CPX0k-e6qLgCFUZZ3godu1AABw
jhg
Gość
http://www.youtube.com/watch?v=sZE8HvWA14k