W Porcie Popowice powstanie basen portowy z pasażem na poziomie rzeki

2019.12.18

Znamy pracownię, która zaprojektuje basen portowy wraz z zagospodarowaniem terenu wokół wyburzonych silosów we wrocławskim Porcie Popowice.

Znamy wyniki konkursu architektonicznego, jaki inwestorzy Vantage Development i Rank Progres ogłosili w ramach inwestycji Port Popowice we Wrocławiu. Najlepsza koncepcja na projekt basenu portowego oraz zagospodarowania terenu wokół wyburzonych rok temu silosów w Porcie Popowice, złożyła Pracownia AiS Andrzej Poniewierka i Witold Śliwa.

We wrześniu 2018 roku rozpoczęła się realizacja inwestycji na terenie Portu Popowice we Wrocławiu. Gotowy jest już pierwszy budynek, do którego sukcesywnie wydawane są klucze do nowych mieszkań. Wraz z początkiem grudnia otwarta została również stacja Wrocławskiego Roweru Miejskiego przy Porcie Popowic. Vantage Development jest jedynym deweloperem w mieście, który zasponsorował taką stację.

Obecnie trwa budowa dwóch kolejnych budynków w ramach I etapu osiedla. Prace budowlane są już na zaawansowanym etapie, a ich zakończenie planowane jest na III kwartał 2020 roku.

Równolegle trwają przygotowania do uruchomienia prac, związanych z zagospodarowaniem terenu wokół samego basenu portowego. W rozstrzygniętym właśnie konkursie, pierwsze miejsce zdobyła Pracownia AiS Andrzej Poniewierka i Witold Śliwa. Koncepcja w maksymalnym stopniu ma wykorzystać potencjał, jaki daje teren dawnego basenu portowego. Kiedyś służył on jako miejsce przeładunku kruszyw, teraz ma stać się nowym centrum rekreacji dla zachodniej części miasta.

Celem projektu jest wytworzenie atrakcyjnych przestrzeni dla życia codziennego i spędzania czasu wolnego zarówno dla mieszkańców Portu Popowice, jak i dla osób spoza osiedla. Wyobrażamy sobie centrum Portu Popowice jako Wodny Rynek Wrocławia
powiedział: architekt Andrzej Poniewierka.

Zwycięska koncepcja zakłada powstanie m.in. pomostów pływających, które stworzą pasaż na poziomie rzeki. Mogę one być wykorzystywane zarówno jako infrastruktura dla żaglówek i łodzi, jak i miejsce spotkań wraz z usługami gastronomicznymi. Architekci przygotowali rozwiązania, które sprzyjały będą retencji wody na terenie Portu Popowice. Zaproponowano zielony dach nad parkingiem rowerowym, jako przedłużenie placu publicznego, zielone nabrzeże w formie kaskadowego ogrodu deszczowego, błękitno-zielone place, niwelujące efekt miejskich wysp ciepła między budynkami, a także kompozycje z zieleni wysokiej i niskiej.

Teraz na podstawie zwycięskiej koncepcji, przygotowany zostanie projekt wykonawczy, który zostanie zrealizowany przez generalnego wykonawcę. Póki co, nie są podawane dokładne daty realizacji tego zadania, jednak zadanie powinno zostać zrealizowane w ciągu najbliższych kilku lat.

Źródło: Urbanity.pl

Komentarze

Brak wpisów.

Napisz komentarz

Komentujesz jako gość.