Gdański apartamentowiec w miejscu Germanii Brotfabrik

2020.02.07

Na budowie inwestycji Chlebova Apartamenty odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego. Apartamentowiec, którego deweloperem jest spółka NDI Development, będzie gotowy w pierwszej połowie 2021 roku.

Chlebova Apartamenty to nowoczesny apartamentowiec, który powstaje przy ulicy Wiosny Ludów 4 w Gdańsku. W miejscu tym znajdowała się Germania Brotfabrik, będąca pierwszą przemysłową fabryką chleba w północnej Polsce, a która funkcjonowała nieprzerwanie od 1905 r. do końca II wojny światowej.

Generalny wykonawca inwestycji ukończył już płytę fundamentową w technologii „białej wanny”, ściany zewnętrzne części podziemnej oraz słupy i ściany poziomu -2 wraz z pierwszą sekcją stropu. Obecnie trwa szalowanie oraz zbrojenie pozostałej części stropu oraz zbrojenie pionów poziomu -1 wraz z rampą zjazdową.

Chlebova Apartamenty to jeden z etapów rewitalizacji Młodego Miasta. Inwestycja składa się z 7-kondygnacyjnego budynku z dwoma poziomami pod ziemią. W ofercie znajduje się 160 apartamentów o metrażach od 26 do 85 mkw. Parter budynku został zagospodarowany pod lokale usługowe, w tym jeden z antresolą, sięgającą pierwszej kondygnacji. Ostatnia kondygnacja apartamentowca to taras wypoczynkowy z widokiem na panoramę miasta. Inwestycja dysponowała będzie również strefą fitness, business lounge oraz bawialną dla dzieci.

Nawiązania do historii Germania Brotfabrik będą obecne także we wnętrzach inwestycji. Przy wejściu do holu głównego znajdować się będzie żyrandol, do którego konstrukcji wykorzystano odzyskane z rozbiórki obręcze z komina fabryki. Tuż przy recepcji znajdziemy silnik windy wykorzystywanej do przewozu gotowych wypieków, działający w fabryce przez blisko 50 lat. W eksponowanych miejscach lobby, sali biznesowej i fitness umieszczone zostaną cegły pochodzące z rozbiórki historycznego budynku.

Inwestycja Chlebova Apartamenty zostanie oddana do użytku w pierwszej połowie 2021 roku.

Źródło: Urbanity.pl

Komentarze

Brak wpisów.

Napisz komentarz

Komentujesz jako gość.