skoro ogrodek jest na wyłacznosc-to niech placi podatek za grunt wylaczny uzytkownik, ja nie bede placic za to, ze ktos korzysta-o to w tej dyskusji chodzi, miejcie swoje ogrodki ale ponoscie caly koszt , nikt nie chce sobie na nich przesiadywac-ale placcie za nie podatek i Tyle:)
ona
Gość
2012-12-30 10:21:26
ja też zagłosuje za tym, aby podatek i wszelkie koszty ponosil uzytkownik i bede sie trzymacv z dala od ogrodkow i wtedy bedziemy kwita:)
kkkkkkkkk
Gość
2012-12-30 10:23:42
tak powinno być:) i nie będzie sporów, ludzie zazwyczaj nie chcą płacić za to z czego nie mają żadnych frofitów, proste-jeśli Twoje TY płacisz za wszystko, to chyba sprawiedliwe, temat i tak na zebraniu wypłynie
hmmm
Gość
2012-12-30 10:26:05
mi się wydaje , że właśnie o to była cała ta awantura o ten podatek
proste
Gość
2012-12-30 10:29:26
podatek(płaci użytkownik ogródka)= koszt jednego metra kw. x powierzchnia ogródka + wat i będzie spokój!!!!!
Ola K.
Użytkownik
2012-12-30 12:06:28
No i tak pewnie tez będzie, że lokale do których przynależą ogródki będą miały podwyższony czynsz z tego powodu. Przynajmniej z tego co się zorientowałam w necie na innych osiedlach czynsz dla lokali z ogródkiem jest podwyższony o średnio 30-40gr. w stosunku do pozostałych. Mam nadzieję że takie rozwiązanie będzie ok, chociaż podejrzewam, że i tak znajdą się osoby które wymyślą nowy problem...
;) - Monika
Gość
2012-12-30 12:46:24
juz mnie powoli zaczyna wyprowadzac z rownowagi to wszystko..... ja na pewno moge spac spokojnie bo na mnie nikt nie spojrzy. ale wspolczuje ladnym dziewczynom. odpowiem ci ehh - ja place za winde i z niej nie korzystam. nad czyims ogordkiem jest tez twoj balkon. zreszta ma wspolnoty a to ona decyduj.! bedziesz we wspolnocie to sie wypowiadaj. nikt ci nie broni. ale gdybys byl na podpisaniu aktu notarialnego to bys wiedzial to co m.in Picia napisal. widze ze juz zadrosc wychodzi z ludzi - duzy ogrodek... trzeba bylo sobie kupic lokal na parterze, czy wy nie rozumiecie ze taki lokal ma wiecej minusow??? i ze ten ogrodek cos ma zrekompensowac?? na prawde teraz bym sie z checia zamienila.. dzieki Picia ze jestes obiektywny mimo,iz nie masz ogrodka:)) c. masz racje o tym to nikt nie mysli! o mega kosztach utrzymania... p.s. czuje,ze bedzie ciekawie na osiedlu.. wiecie co zajelibyscie sie lepiej walka z tym co jest wazniejsze. kazdy wie o czym mowie.... a nie walka miedzy soba...
;) - Monika
Gość
2012-12-30 12:51:59
widze,ze juz was nie obchodzi fakt,iz jest ciemno na osiedlu, w 9 caly czas domofon nie dziala... lepiej sie klocic z sasiadami - fajnie.
xenon75
Użytkownik
2012-12-30 13:29:16
to moze cos na rozluznienie atmosfery ktora sie zageszcza jak puszczony bąk w kroku.najnowszy przeboj mojej ulubionej grupy BRACI FIGO FAGOT-ZOBACZ DZIWKO CO NAROBIŁAŚ http://www.youtube.com/watch?v=sMkL-IH-SlY
picia136
Użytkownik
2012-12-30 14:19:30
JA napisałem email do p.Piotra w sprawie tego nieszczęsnego oświetlenia kiedy będzie. Ale podejrzewam że te 2 liczniki co ma założyć RWE do 10.01 to jeden garaż a drugi oświetlenie osiedle
hmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Gość
2012-12-30 14:19:47
skoro chciało sie mieszkanie z ogrodkiem -to chyba byliscie swiadomi kosztów utrzymania oraz tego, ze ten cholerny podatek gruntowy bedzie płacony, tylko ja nie bede sie zrzucał na czyjes 90m2-zapłace za pozostała czesc wspolna, ale jesli ktos uzytkuje na własnosc, to niech płaci za "swoje". ja wiedziałam czym pachnie mieszkanie z ogrodkiem-dlatego nie chciałem takiego, ale nie che PŁACIC ZA KOGOS, tyle. sorry jak masz dom 250 m2 to tez musisz płacic za uzytkowanie go-tzn. ogrzac np.
ok
Gość
2012-12-30 14:23:40
jesli wyzszy czynsz jest za lokal z ogrodkiem to sprawiedliwie bedzie i tyle, wspołczuje tym z ogrodkami-bedziecie musieli codziennie smieci zbierac taka prawda-ludzie wywalaja rozmy syf przez okna, a najlepsze nikogo nie złapiesz za reke i nie udowodnisz, a jak zwrocisz uwage to ci powiedza, ze moga ci zalozyc sprawe za pomówienia i rzucanie fałszywych oskarzen-ehhh
picia136
Użytkownik
2012-12-30 14:28:02
i od tego będzię monitoring na osiedlu.
ok
Gość
2012-12-30 14:31:21
ja nie jestem pewny czy bez czyjej zgody mozesz uzyc takiego dowodu? w sadziezreszta myslisz, ze wszyscy sie zgodza na monitoring?koszty!
ejj
Gość
2012-12-30 14:33:17
a ja lubie sie rozbierac i klasc na lezaczku na balkonie to tez bedziecie monitorowac to?i lubie sie kochac przy odsłonietych oknach bo mnie to podnieca, to rozumiem, ze bede dowodem w sprawie wtedy?
ejj
Gość
2012-12-30 14:35:29
nie jest to jakies patologiczne osiedle-po co monitoring?jest ochrona, wystarczy, ze bedzie wykonywac prace swoja.
Ginger
Użytkownik
2012-12-30 14:37:10
hmm...temat ogródków był kilka stron wcześniej...po co dublować??? poza tym każdy chyba wie że nikt inny z nich nie bedzie korzystał chyba że nas siąsiad zaprosi na grilla :D to samo dotyczy balkonu (oczywiście grilla nie zamierzam tam robić;p) więc po co te nerwy - ludzie relax - zaraz nowy rok:):):)
Damian, Gumis - roczniok 87, ja 86 a picia 83 jak dobrze pamietam...a co chodziłeś z nimi do podstawówki???:) Kolejny znajomy??:):):)
co do spotkania to chyba wszystkich sąsaidwó - tych przeszłych też to dotyczy - im więcej nas tym lepiej :) teraz zrobimy w której klatce -kolej na nr 5 chyba:)
picia136
Użytkownik
2012-12-30 14:38:53
przy takiej liczbie mieszkańców to wcale nie będą takie duże koszty. można odkładac z czynszu i się uzbiera kwota. a balkony i ogródki się powycina i bedzie monitorowany tylko częsc wspólna np. wjazd parking drogi ewakuacyjne wejścia do klatek, to sporo ułatwia pracę ochrony. Możesz użyc pod warunkiem że na ogrodzeniu będzie informacją że obiekt monitorowany
D. z 3
Gość
2012-12-30 14:41:21
same małolaty ;) nie no żart, fajnie;))że tyle młodych ludzi
;) - Monika
Gość
2012-12-30 16:03:03
wiem widzę to codziennie na ogródku... czekam na pierwsze zebranie wspólnoty - może być ciekawie. wiecie zastanówcie się czy chcemy, żeby nasze osiedle było fajne i przyjemne czy żeby sobie sąsiedzi robili na złość. ja jestem za tym pierwszym.
Domi nr 5
Gość
2012-12-30 16:54:35
Hej, jesli chodzi o usterki tzw to ja bym wymieniła: glośne grzejniki, windy, brak oświetlenia na osiedlu, pijani "ochroniarze", syf na klatkach. Ostatnio Pan montujący rolety stwierdził, że okna nie spełniają norm- powinny mieć ponoć jeszcze jakiś docisk na środku skrzydła, bo maja 80 cm szerokości...nie nie znam się, ale jakoś tak to było.
Generalnie klatki wołają o pomstę do nieba...powinny być chyba jakoś zabezpieczone na czas remontów...
Tv nie działała, bo anteny nie ma na dachu...
Ja chyba zapłacę 25 % faktury na razie, trzeba poprosić o pismo specyfikujące za co my płacimy i korektę do faktur...bo nie można placic za cos czego nie ma!
Przeszkadza mi też, że w budynku biurowym w nocy włączone są światła...ale to może moje fanaberie
Pozdrawiam sąsiadów z 9 w bud nr 5! :)
gość :)
Gość
2012-12-30 17:11:07
mi się wydaje, że mieszkania z ogródkami były nawet tańsze i te na ost. piętrze chyba też, kiedyś jak ktoś przy wykupie od WAMu wyceniał moje (W KTÓRYM MIESZKAM)mieszkanie to uzyskałam takie info, że akurat te są tańsze bo podobno łatwiej się włamać?
picia136
Użytkownik
2012-12-30 17:55:47
z tego co pamietam to parterowe było tańsze w porównaniu do 1 piętra coś w granicach 300-500 zł na 1m2. No nie oszukujmy się łatwiej się włamac na parter niż wyżej. co do windy podawałem nr serwisu domi zadzowń naprawią u nas w 4 już działa od wczoraj. ja napisałem emaila do p.piotra z wyliczeniem ile naszych opłat idze na co. Bo ochrona ok ale tylko 1 osoba bo druga pilnuje ich budowy.
picia136
Użytkownik
2012-12-30 17:59:45
po pierwsze rocznik 83 to nie małolaty bo już za 1 dzień 30 na karku rocznikowo :P Xenon zapomniałeś :> napisz emaila do mnie picia136@tlen.pl podam ci koma to jak będziesz miał ochotę zadzwonisz sprawdzisz czy jestem w domu
edi
Gość
2012-12-30 18:08:55
Nie no z grilem na ogródku to ktoś przesadził, jak tylko zobaczę, że ktoś robi grila w ogródku pode mną, od razu wylewam wiadro wody na niego. Nie będę tolerował dymu i smrodu w domu, który będzie mi wpadał bo sąsiad niżej sobie grila zrobił. Pozdrawiam :)
niop
Gość
2012-12-30 18:15:48
są jeszcze grille elektryczne, bniedymiace, więc nie ma co za wczasu panikować
edi
Gość
2012-12-30 18:18:02
Przeciwko takim nic nie mam.
roza_nowik
Gość
2012-12-30 18:24:01
Kilka dni mnie nie było na forum i już dym ;-) pośmiałam się trochę. Picia jesteś głosem rozsądku w tym wszystkim! Ja odebrałam faktury i dobrze, że się upomnieliśmy, bo by była nie miła kumulacja. Wkurza mnie, że muszę płacić za tą pseudo ochronę. Oni nawet nie są szlabanowymi. Poza siedzeniem w swojej budce, piciem piwa i oglądaniem tv, muszą zrobić obchód i to tyle. Nie kontrolują kto wjeżdża na osiedl, kto wchodzi. Nie widzę żadnych korzyści z ich obecności.
roza_nowik
Gość
2012-12-30 18:28:01
Co do RWE i taryfy budowlanej, to ostatnio chciałam zmienić na taryfę "normalną", ponieważ kiedy popisywałam papierek, to tylko budowlaną mi mogli wpisać. Podobno już na umowie mam mieć właściwą taryfę - G11. Przyjdzie umowa zobaczymy. Gdybyśmy z mężem nie pilnowali tematu założenia licznika i jego odblokowania, to święta mielibyśmy bez prądu! Co z tego, że mieliśmy podpisaną umowę, monterzy nie mieli nas na liście.
roza_nowik
Gość
2012-12-30 18:32:25
Zauważyliście, że nasze trawniczki są już obsrane prze milusińskich? Grrrrrrrrrr Mam psa i tym bardziej mnie to irytuje, że właściciel nie posprząta po pupilu :-/
:)
Gość
ona
Gość
kkkkkkkkk
Gość
hmmm
Gość
proste
Gość
Ola K.
Użytkownik
Przynajmniej z tego co się zorientowałam w necie na innych osiedlach czynsz dla lokali z ogródkiem jest podwyższony o średnio 30-40gr. w stosunku do pozostałych.
Mam nadzieję że takie rozwiązanie będzie ok, chociaż podejrzewam, że i tak znajdą się osoby które wymyślą nowy problem...
;) - Monika
Gość
ja na pewno moge spac spokojnie bo na mnie nikt nie spojrzy. ale wspolczuje ladnym dziewczynom.
odpowiem ci ehh - ja place za winde i z niej nie korzystam. nad czyims ogordkiem jest tez twoj balkon.
zreszta ma wspolnoty a to ona decyduj.! bedziesz we wspolnocie to sie wypowiadaj. nikt ci nie broni. ale gdybys byl na podpisaniu aktu notarialnego to bys wiedzial to co m.in Picia napisal.
widze ze juz zadrosc wychodzi z ludzi - duzy ogrodek... trzeba bylo sobie kupic lokal na parterze, czy wy nie rozumiecie ze taki lokal ma wiecej minusow??? i ze ten ogrodek cos ma zrekompensowac?? na prawde teraz bym sie z checia zamienila..
dzieki Picia ze jestes obiektywny mimo,iz nie masz ogrodka:))
c. masz racje o tym to nikt nie mysli! o mega kosztach utrzymania...
p.s. czuje,ze bedzie ciekawie na osiedlu.. wiecie co zajelibyscie sie lepiej walka z tym co jest wazniejsze. kazdy wie o czym mowie.... a nie walka miedzy soba...
;) - Monika
Gość
lepiej sie klocic z sasiadami - fajnie.
xenon75
Użytkownik
http://www.youtube.com/watch?v=sMkL-IH-SlY
picia136
Użytkownik
hmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Gość
ok
Gość
picia136
Użytkownik
ok
Gość
ejj
Gość
ejj
Gość
Ginger
Użytkownik
Damian, Gumis - roczniok 87, ja 86 a picia 83 jak dobrze pamietam...a co chodziłeś z nimi do podstawówki???:)
Kolejny znajomy??:):):)
co do spotkania to chyba wszystkich sąsaidwó - tych przeszłych też to dotyczy - im więcej nas tym lepiej :) teraz zrobimy w której klatce -kolej na nr 5 chyba:)
picia136
Użytkownik
D. z 3
Gość
;) - Monika
Gość
czekam na pierwsze zebranie wspólnoty - może być ciekawie.
wiecie zastanówcie się czy chcemy, żeby nasze osiedle było fajne i przyjemne czy żeby sobie sąsiedzi robili na złość.
ja jestem za tym pierwszym.
Domi nr 5
Gość
Generalnie klatki wołają o pomstę do nieba...powinny być chyba jakoś zabezpieczone na czas remontów...
Tv nie działała, bo anteny nie ma na dachu...
Ja chyba zapłacę 25 % faktury na razie, trzeba poprosić o pismo specyfikujące za co my płacimy i korektę do faktur...bo nie można placic za cos czego nie ma!
Przeszkadza mi też, że w budynku biurowym w nocy włączone są światła...ale to może moje fanaberie
Pozdrawiam sąsiadów z 9 w bud nr 5! :)
gość :)
Gość
picia136
Użytkownik
picia136
Użytkownik
edi
Gość
niop
Gość
edi
Gość
roza_nowik
Gość
Ja odebrałam faktury i dobrze, że się upomnieliśmy, bo by była nie miła kumulacja. Wkurza mnie, że muszę płacić za tą pseudo ochronę. Oni nawet nie są szlabanowymi. Poza siedzeniem w swojej budce, piciem piwa i oglądaniem tv, muszą zrobić obchód i to tyle. Nie kontrolują kto wjeżdża na osiedl, kto wchodzi. Nie widzę żadnych korzyści z ich obecności.
roza_nowik
Gość
roza_nowik
Gość