Brytyjczycy projektują specjalną przestrzeń w wieżowcu Sky Tower


2024.09.04
Autor: Bartosz Motorek
Powstaje nowa oferta we wrocławskim wieżowcu Sky Tower. Trwają przygotowania do powstania nowoczesnej strefy gastronomicznej według projektu renomowanego brytyjskiego biura Chapman Taylor.

Sky Tower to wciąż jeden z najbardziej rozpoznawalnych budynków w stolicy Dolnego Śląska, który w ostatnim czasie przechodzi szereg zmian i udogodnień. Wkrótce kompleks zaoferuje nowoczesną strefę gastronomiczną Sky Food, której projekt architektoniczny przygotowuje renomowane brytyjskie studio Chapman Taylor.

Nowa oferta Sky Tower znajdzie się na pierwszym piętrze kompleksu i składać się będzie z 12 lokali gastronomicznych, w tym barów i restauracji. Sky Food będzie miejscem, które oprócz możliwości skosztowania smacznego posiłku, stanie się przestrzenią do spotkań, w tym dla odwiedzających największe atrakcje w Sky Tower – Kolejkowo, Apex One, Kręgielnię, Wystawę klocków Lego i przede wszystkim Taras Widokowy.

Za projekt nowej strefy odpowiada renomowana pracownia Chapman Taylor z Wielkiej Brytanii, która założona została w 1959 roku, a jej warszawski oddział funkcjonuje na polskim rynku już od 25 lat.

W ścisłej współpracy z inwestorem stworzyliśmy wyjątkową koncepcje, która łączy świat sztuki z nowoczesną przestrzenią gastronomiczną. Inspiracją do stworzenia tej przestrzeni była rzeźba Salvadora Dalí, znajdująca się na parterze budynku. „Profil Czasu” nadał początek historii obcowania ze sztuką na co dzień, a kontynuacją będzie food court podzielony na trzy strefy, z których każda nawiąże do innego artysty lub okresu w sztuce, tworząc unikalne doświadczenie dla odwiedzających
powiedział: Rafał Giersz, Dyrektor polskiego oddziału pracowni Chapman Taylor
Projekt nowoczesnej przestrzeni gastronomicznej Sky Food, wiz. Chapman Taylor

Inspiracją do stworzenia pierwszej strefy jest twórczość Fridy Kahlo, dlatego wnętrza odzwierciedlać będą jej kolorową, pełną życia sztukę, która łączy w sobie elementy meksykańskiego folkloru, surrealizmu i osobistych doświadczeń artystki. Pojawi się w tej części dużo roślinności i dekoracji z tradycyjnymi meksykańskimi motywami. W drugiej strefie, nawiązującej do twórczości polskiego artysty Wojciecha Fangora, dominować będą geometryczne wzory, kontrastowe kolory i efekty wizualne, które tworzą wrażenie ruchu i przestrzeni. Ostatnia strefa food courtu to styl Art Deco, nawiązujący do elegancji i luksusu lat 20. i 30. XX wieku. Wszystkie strefy Sky Food zaoferują różnorodne doznania kulinarne, w otoczeniu stuki i nowoczesnego designu.
Projekt nowoczesnej przestrzeni gastronomicznej Sky Food, wiz. Chapman Taylor

Obecnie prowadzona jest komercjalizacja strefy gastronomicznej. Listę najemców mamy poznać jesienią tego roku, natomiast otwarcie Sky Food zaplanowano na jesień 2025 roku.

To niejedyna zmiana w wieżowcu Sky Tower w ostatnim czasie. W maju 2024 roku otwarty został przebudowany Taras Widokowy na 49. piętrze.

Komentarze

Brak wpisów.

Napisz komentarz

Komentujesz jako gość.