Forum opinii Osiedle Portowa

• ;) - Monika
    Gość
    2013-03-19 12:01:27
    tak jaram się. a co przeszkadza?
    widzę, że tu zazdrość wychodzi... trzeba było kupić sobie też mieszkanie na parterze. a nie pisac,ze za duze..
    zajmijcie sie problemem smieci na osiedlu, a nie ogrodkami. bo smieci jest tak duzo latajacych po osiedlu ze wyglada to tragicznie..
    chce sie odgrodzic na tyle,zeby nikt mi nie zagladal do mieszkania bo blok mial byc wyzej, ale oczywiscie nie jest zgodnie z planem i jest problem... ale juz tu polowie osob przeszkadza..
    zreszta nie zmaierzam sie nikomu tlumaczyc. trzeba jakos zadbac o ten ogrodek...
    widze juz jak milo bedzie na spotkaniach wspolnoty.
    dziwne,ze nikt nie zauwazyl ,ze osiwetlenie zarowno na balkonach i na ogrdokach kazdy robi we wlasmnym zakresi i to dopiero bedzie hardcore jak kazdy bedzi emial inny, ale lepiej zajac sie głupotami ;)

• ORGRÓDKI
    Gość
    2013-03-19 12:04:32
    OOO JAK TA PANI WYŻEJ ";)-Monika, będzie na spotkaniu to na pewno będzie miło!

• ORGRÓDKI
    Gość
    2013-03-19 12:07:11
    i nie porównuj kinkietów wielkości pięści do ogródków które na osiedlu się jako pierwsze rzucają w oczy! i stanowią ogromną część naszego osiedla! chcesz się wysoko odgrodzić to ok tylko fajnie będzie jak wszyscy tak samo się wysoko odgrodzą, nie ważne jak ważne aby wszędzie było podobnie! może być nawet na różowo w kwiatki ale wszędzie podobanie a najlepiej tak samo!

• o maj gad
    Gość
    2013-03-19 12:13:58
    Monia, słuchaj te wasze ogrodkowe mieszkania były tanie jak barsz, specjalnie nie kupiłem takiego, bo wiem, ze trzeba syf z ogrodka sprzatac, a winnego nie znajdziesz...
    według prawa jest troche inaczej z balkonem niz z ogrodkiem, ja wcale nie che płacic za te wasze ogrodki, ale jestem zmuszony płacic podatek za grunt-moj , na ktorym sa wasze ogrodki...wiec prosze skoro juz płace niech one jakos wygladaja, a nie wieś tanczy i spiewa....

• hihi
    Gość
    2013-03-19 12:16:16
    Monika proponuje seks bo chyba nie masz gdzie rozładowac emocji..:)albo wibrator-polecam super relax!

a tak zazdrosc o co?o zbieranie smieci z ogrodka?

• ;) - Monika
    Gość
    2013-03-19 12:17:49
    na pewno będzie bo mam trochę tolerancji dla innych. i jestem ugodowa ale mam jednak swoje zdanie. zresztą i tak mnie nie znasz, wiec nie wiem po co takie chamskie komentarze.
    to jest bezsensowna kłótnia. nawet nie wiem czy na pewno mieszkasz na osiedlu czy tylko jesteś tu po to żeby siać zamęt?!
    a ja myśle, że jestes w błedzie - kazdy bedzie mial rozowe plotki to bedzie fajnie?
    jesli kazdy ogrodek bedzie inny (co juz jest w zalozeniu bo kazdy ma inna powierznie) ale zrobiony z gustem i głową to bedzie ok.
    poza tym nie mowie,ze chce sie wysoko odgrodzic, widzisz nawet nie wiesz o co chodzi... jakbyscie nie zauwazyli duzo osob juz posadzilo tuje tudziez inne rosliny na ogrodku i jakos wam to nie przeszkadza. ale ja poruszylam temat na forum i juz jest wielka nagonka.

koniec tematu :)

• do Monia
    Gość
    2013-03-19 12:20:54
    myslę, że ktoś dał Ci po prostu dobrą radę kochana, seks jest dobry na wiele spraw,a przede wszystkim rozluźnia wspaniale...:)

• ;) - Monika
    Gość
    2013-03-19 12:22:45
    mieszkania wyzej byly drozsze o 30 tysiecy z tego co pamietam. przy takiej kwocie to jest zadna roznica.
    moze miales/mialas racje ze nie kupiles/as bo ja teraz zaluje. bo to jest chamstwo co sie tu dzieje z tymi smieciami.. ja bym w zyciu komus nie wrzucila niczego na balkon/do ogrodka...
    poza tym dziwne akcje z tymi ogrodkami ze strony innych mieszkancow...
    zgadzam sie z Toba,ze na jakis kicz to sie przykro patrzy. ale mowie,ze kazdy powinien miec prawo sie jakos ogrodzic. i kazdy to powinien zrozumiec.
    p.s. mam gdzie rozladowac emocje - na forum haha. a tak serio to po prostu mnie irytuja wypowiedzi niektorych (na pewno tez taki maja cel).

• ;) - Monika
    Gość
    2013-03-19 12:23:41
    dzięki za rade ;) to w takim razie poleccie innym forumowiczom co mnie zaatakowali :P

• Ginger
    Użytkownik
    2013-03-19 13:01:48
    wiosna idzie i kolejny dym o wygląda ogródków...
    Informacyjnie - osoby które maja ogródki mogą w nich robić co tylko chcą i nikt nie ma prawa im tego zabronić... Jeżeli utworzy się wspólnota, która zdefiniuje jakieś odgórne zasady wtedy będziemy mogli dyskutować, na chwile obecną nie ma żadnych zasad...to samo dotyczy wystroju balkonów....

• Ginger
    Użytkownik
    2013-03-19 13:02:41
    Dodatkowo znalazłam informację odnośnie ogródka i wspó :

przysługuje Pani wyłączne prawo do korzystania z ogródka przydomowego. Prawo to jest nieodłącznie związane z własnością lokalu. Może więc Pani np. urządzić ogródek, posadzić drzewka (które oczywiście nie mogą np. zasłaniać widoczności sąsiadom). Wspólnota może podejmować uchwały określające zasady korzystania z ogródków przez właścicieli lokali. Taka uchwała może godzić w interesy i Pani może ją zaskarżyć do sądu:

?Art. 25. 1. Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.

Poczekamy aż się utworzy nasza wspólnota...

• Ginger
    Użytkownik
    2013-03-19 13:06:51
    odnośnie naszych balkonów....

Ostatecznie Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 3 października 2002 r. (Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych; III RN 153/2001) w sposób jednoznaczny wypowiedział się, że balkon przylegający do lokalu mieszkalnego, stanowiącego przedmiot odrębnej własności i służący do wyłącznego użytku jego właściciela, stanowi część składową tego lokalu, a koszty jego utrzymania w należytym stanie, w tym także jego odtworzenia, nie obciążają wspólnoty mieszkaniowej budynku, lecz właściciela lokalu mieszkalnego....

• Ginger
    Użytkownik
    2013-03-19 13:08:01
    ...Uzasadniając swe stanowisko Sąd zwrócił uwagę, że w razie wyodrębnienia własności lokali wchodzących w skład danej nieruchomości przysługuje ich właścicielom udział w nieruchomości wspólnej, który obejmuje grunt oraz części budynku i urządzenia nie służące wyłącznie do użytku właścicieli poszczególnych lokali. Wynika stąd a contrario, że urządzenia i części budynku, w tym balkony, służące wyłącznie do użytku właścicieli poszczególnych lokali mieszkalnych nie wchodzą w skład nieruchomości wspólnej.

więc ja mogę balkon urządzić jak tylko mi się podoba bez żadnej konsultacji z kimkolwiek :)

• picia136
    Użytkownik
    2013-03-19 14:08:22
    Dokładnie mój jest balkon a twój ogródek i tylko twój i robisz co chcesz. A podatku za grunt nie płacimy za ogródki bo to nie jest częśc wspólna. Za ogródek płacić będzie osoba do której lokalu przylega.
  • robbo
    robbo
    Użytkownik
    2013-03-19 14:14:36
    A ja - szczęśliwy posiadacz ogródka - popieram stanowisko Moniki. Płotki chętnie widziałbym wyższe, chociażby ze względu bezpieczeństwa małego dziecka. Jeśli większość nie zgodzi się na takie modyfikacje to postawie sobie tyczki bambusowe po mojej stronie płotka, jak już ktoś sobie zrobił. Na całe szczęście kwestia prawa do wyłącznego korzystania z ogródka wpisana w akcie i księdze wieczystej jest jasna. A tak na marginesie - niedługo te płotki nie będą się do niczego nadawać - nie są pomalowane, a nawet zaimpregnowane - zgniją i trzeba będzie wymieniać...

• ;) - Monika
    Gość
    2013-03-19 14:26:41
    Robbo niestety masz rację, widziałam już chyba z kilka/kilkanaście sztachetek które są dosłownie czarne! ... bardzo kiepskie te płotki..

• ;;)
    Gość
    2013-03-19 14:41:08
    co do ogródków (i balkonów) sprawa była już kilkakrotnie poruszana... WSPÓLNOTA MOŻE WYPOWIADAĆ SIĘ TYLKO NA TEMAT PŁOTKÓW OD DEVELOPERA - jeśli postanowi by były inne musi je sfinansować! Natomiast to czy ktoś po swojej stronie ogródka postawi sobie np. płotek lamelowy o wysokości 180cm na nowych belkach nie przylegający do ogrodzenia, czy postawi tam stół/basen/cokolwiek, jest to jego wyłączną sprawą nie podlegającą jakiejkolwiek dyskusji!

• ORGRÓDKI
    Gość
    2013-03-19 14:53:05
    a ja specjalnie uciekłam z osiedla starych ludzi, gdzie każdy miał cygański tabor na balkonie ale się pomyliłam młodzi są jeszcze gorsi! czy nikt już nie ma poczucia estetyki! każdy tylko czubek swojego nosa i płota widzi!

• ;;)
    Gość
    2013-03-19 14:54:50
    dodatkowo bardzo wolnymi krokami zbliża się do nas wiosna... nikt nie będzie czekał do zawiązania się wspólnoty aż do przyszłego roku (ilość podpisanych aktów itp. itd. ...) by sobie coś na ogródku/balkonie ogarnąć...

Zresztą wątpię by ktoś chciał postawić cały płotek tak wysoko... w większości przypadków (na pewno w moim) planuję postawić około 2-3 przęseł 180x180 + skosy w rogu ogródka (od strony środka osiedla) po swojej stronie, a za nimi na moim ogródku jakiś mały tarasik ze stolikiem i ławką/krzesłami... plus jakieś tuje po swojej stronie ogrodzenia na jego pozostałej części... - prawo do tego gwarantuje mi akt notarialny, który wy wszyscy podpisaliście/podpiszecie.

• ;) - Monika
    Gość
    2013-03-19 15:08:20
    do ogródki - pokaz mi palcem gdzie u nas tak jest? jesli tak nie ma to jaki problem widzisz?? bo ja nie widzę. (chodzi mi o nasze osiedle)
    kazdy ma prawo, tak jak i ty masz prawo na oknach rozwiesic rozowe rolety - sa takie na osiedlu, osobiscie bym sie nie zdecydowala ale fajnie wygladaja:) to co zakazujemy robic kolorowe sciany w mieszkaniu, kolorowe rolety, kazdy ma inne i to tez sprawia wrazenie "cyganskiego nieladu". ide tym tokiem myslenia. powiecie bez przesady? no nie bo to rzutuje na wyglad bloku - a wlasnie,ze rzutuje tak samo.
    trzeba myslec o osiedlu jako calosci, oczywiscie, ale kazdy ma prawo robic w granicach zdrowego rozsadku co mu sie podoba. proponuje reagowac po fakcie a nie przed jesli chodzi o balkony i ogrodki. jesli chcecie tak bardzo w tym temacie sie wypowiedziec to zorganizujcie spotkanie na ktorym kazdy zaglosuje?! zgadzam sie z ;;) nikt nie bedzi eczekal do nastepnego rok zeby dostal laskawie pozwolenie,na to,zeby mogl zrobic cos we wlasnym ogrodku...

• gosc
    Gość
    2013-03-19 15:35:36
    Nie stawiajcie płotków z deseczek tylko lepiej z czerwonej cegły mur na dwa metry.Nic nie będzie widać, a będziecie czuli się jakbyście mieszkali w dzielnicy willowej np Wilanów.Do tego basen z biedronki za 56,50zl i jest na wypasie.YAMAJKA_BIAŁOŁĘKA :)

• Newton
    Gość
    2013-03-19 16:34:22
    Sir Isaac Newton (ur. 25 grudnia 1642?/4 stycznia 1643 w Woolsthorpe-by-Colsterworth, zm. 20 marca 1726?/31 marca 1727 w Kensington) ? angielski fizyk, matematyk, astronom, filozof, historyk, badacz Biblii i alchemik.

W swoim słynnym dziele Philosophiae naturalis principia mathematica (1687 r.) przedstawił prawo powszechnego ciążenia, a także prawa ruchu leżące u podstaw mechaniki klasycznej. Niezależnie od Gottfrieda Leibniza przyczynił się do rozwoju rachunku różniczkowego i całkowego.

• Einstein
    Gość
    2013-03-19 16:34:53
    Albert Einstein (wym. [?alb?t ?a??n?ta??n] i) (ur. 14 marca 1879 w Ulm, Niemcy, zm. 18 kwietnia 1955 w Princeton, USA) ? niemiecki fizyk pochodzenia żydowskiego, jeden z największych fizyków-teoretyków XX wieku, twórca ogólnej i szczególnej teorii względności, współtwórca korpuskularno-falowej teorii światła, odkrywca emisji wymuszonej. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki w 1921 roku za wyjaśnienie efektu fotoelektrycznego. Opublikował ponad 450 prac, w tym ponad 300 naukowych[1][2][a]. Wniósł też swój wkład do rozwoju filozofii nauki.

• Pressoir
    Gość
    2013-03-19 16:35:39
    Kształcił się w Lycée Petion w Port-au-Prince. Następnie studiował w stołecznych École des Sciences Appliquées i École Nationale de Medicine. W latach 1913?1922 i 1931?1944 pracował jako wykładowca filozofii, nauk społecznych, fizyki oraz chemii w Lycée Petion[1]. Był jednym z założycieli powołanego w 1923 Stowarzyszenia Historii i Geografii Haiti (pełnił kolejno funkcje jego sekretarza, sekretarza generalnego i, od 1947, prezesa). W 1947 został profesorem geografii w École Normale Superieure. Funkcję tę pełnił do 1950. W 1954 wybrano go na prezesa Stowarzyszenia Chemików i Przyrodników.

Jako historyk zajmował się dziejami medycyny i religii[2].

• Kim Ung-Yong
    Gość
    2013-03-19 16:36:00
    Kim Ung-Yong (ur. 7 marca 1962) - koreański fizyk. Znalazł się w Księdze rekordów Guinnessa na liście najinteligentniejszych ludzi świata - będąc dzieckiem, posiadał IQ równe 210[1].

W wieku 3 lat rozwiązywał trudne zadania z zakresu rachunku różniczkowego i całkowego. W wieku 4 lat posługiwał się czterema językami: koreańskim, japońskim, angielskim i niemieckim. Studiował fizykę w wieku 3-6 lat. Mając 7 lat, został zaproszony do USA przez NASA. Stopień naukowy doktora uzyskał jeszcze przed ukończeniem 16. roku życia.

• ?nönü
    Gość
    2013-03-19 16:36:43
    Erdal ?nönü (ur. 6 czerwca 1926 w Ankarze, zm. 31 października 2007 w Houston), turecki polityk i fizyk, profesor fizyki politechniki w Ankarze i uniwersytetu w Stambule, przywódca Partii Socjaldemokratycznej (SODEP) w latach 1983-1985, a później Socjaldemokratycznej Partii Ludowej (SHP) w latach 1986-1993. Wicepremier od 1991 do 1993 i minister spraw zagranicznych w 1995. Syn Ismeta Inonu.

W 1947 ukończył studia z zakresu fizyki na Uniwersytecie Ankarskim. Pracę doktorską obronił w Kalifornijskim Instytucie Technologicznym w 1951.

• Gonzalez
    Gość
    2013-03-19 16:37:01
    Biografia[edytuj]

Nieformalnie znany jako "gwiezdny facet". Po ukończeniu z wyróżnieniem studiów z astronomii i fizyki na Uniwersytecie stanu Arizona przeniósł się na Uniwersytet stanu Waszyngton do Seattle, gdzie uzyskał stopień magistra i doktora astronomii. Aktualnie jest profesorem na Uniwersytecie stanu Iowa, a jego praca badawcza dotyczy głównie gwiazd małej i średniej masy oraz teorii ewolucji gwiazd i planet. Spędził niezliczone godziny, prowadząc obserwacje teleskopowe w międzynarodowym obserwatorium Cerro Tololo w Chile na wysokości 2000 m oraz w czterech innych ośrodkach. Specjalizuje się w zakresie analizy danych fotometrycznych i spektroskopowych. Jest też członkiem Międzynarodowej Unii Astronomicznej i Amerykańskiego Towarzystwa Naukowego. Gonzalez opublikował dziesiątki artykułów w prasie specjalistycznej. Jego artykuły pojawiały się także w czasopismach tak popularnych, jak Scientific American.[1]

• Salam
    Gość
    2013-03-19 16:37:24
    Abdus Salam (ur. 29 stycznia 1926 w Jhang, zm. 21 listopada 1996 w Oksfordzie) ? pakistański fizyk teoretyczny, laureat Nagrody Nobla.

Profesor fizyki teoretycznej w Imperial College of Science and Technology w Londynie. Założyciel i dyrektor Międzynarodowego Centrum Fizyki Teoretycznej w Trieście.

W 1979 roku wraz z Sheldonem Lee Glashowem i Stevenem Weinbergiem otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki za niezależne od nich prace nad jednolitą teorią wzajemnego słabego i elektromagnetycznego oddziaływania cząstek elementarnych. Stał się tym samym pierwszym muzułmańskim i pakistańskim laureatem Nagrody Nobla.

Był wierzącym muzułmaninem. Ponieważ jednak z urodzenia należał do ruchu Ahmadijja, przez część współwyznawców traktowany był jak heretyk. Po jego

• Fizyka
    Gość
    2013-03-19 16:38:11
    Fizyka (z stgr. ????? physis ? "natura") ? nauka przyrodnicza zajmująca się badaniem właściwości i przemian materii i energii oraz oddziaływań między nimi. Do opisu zjawisk fizycznych używają wielkości fizycznych, wyrażonych za pomocą pojęć matematycznych, takich jak liczba, wektor, tensor. Tworząc hipotezy i teorie fizyki, budują relacje pomiędzy wielkościami fizycznymi.

Fizyka jest ściśle związana z innymi naukami przyrodniczymi, szczególnie z chemią. Chemicy przyjmują teorie fizyki dotyczące cząsteczek i związków chemicznych (mechanika kwantowa, termodynamika) i za ich pomocą tworzą teorie w ich własnych dziedzinach badań. Fizyka zajmuje szczególne miejsce w naukach przyrodniczych, ponieważ wyjaśnia podstawowe zależności obowiązujące w przyrodzie.

• Fizyka
    Gość
    2013-03-19 16:38:25
    Kultura badań fizycznych różni się od innych nauk tym, że istnieje w niej fundamentalny i powszechnie uznawany podział na teorię i eksperyment. Od początku XX wieku większość fizyków pozostaje specjalistami albo w fizyce teoretycznej, albo w fizyce doświadczalnej. Zaskakująco mało fizyków odnosi sukcesy w obu rodzajach badań. Dla porównania, większość wybitnych teoretyków chemii i biologii z powodzeniem pracuje też eksperymentalnie.

Odpowiedz

Komentujesz jako gość.